Rolada kokosowa to mój ukochany deser, który w domu pojawia się na każde Boże Narodzenie i każdą Wielkanoc. Przepis jest od mojej Babci Jadzi z czasów dzieciństwa we Lwowie.
Składniki na masę białą:
- 150g masła miękkiego
- 150g cukru pudru
- 150g wiórków kokosowych
Ucieramy masło. Dodajemy po trochu puder, dalej ucierając. Dodajemy po trochu wiórki, dalej ucierając. Gotową masę dzielimy na pół.
Składniki na masę czarną:
- 3 paczki Petit-Beurre po 100g
- 2 łyżeczki kakao
- trochę masła
- wrzątek
- 1/3 szklanki cukru
Herbatniki mielimy na pył. Dodajemy kakao i mieszamy. Do cukru wlewamy wrzątek celem rozpuszczenia (razem niecałe pół szklanki) i razem z masłem dodajemy do herbatników. Wyrabiamy na gładką, plastyczną masę i dzielimy na pół.
Wałkujemy pierwszą część czarnej masy na prostokąt na papierze do pieczenia. Nakładamy na wierzch połowę masy białej, wyrównując dokładnie do brzegów. Zwijamy po dłuższym boku. Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki. Tak samo postępujemy z drugą częścią.
Roladę podajemy pokrojoną w plasterki. Można trzymać w lodówce do tygodnia.
Smacznego!