sweet coconut roll

Rolada kokosowa

Rolada kokosowa to mój ukochany deser, który w domu pojawia się na każde Boże Narodzenie i każdą Wielkanoc. Przepis jest od mojej Babci Jadzi z czasów dzieciństwa we Lwowie.

Składniki na masę białą:

  • 150g masła miękkiego
  • 150g cukru pudru
  • 150g wiórków kokosowych

Ucieramy masło. Dodajemy po trochu puder, dalej ucierając. Dodajemy po trochu wiórki, dalej ucierając. Gotową masę dzielimy na pół.

Składniki na masę czarną:

  • 3 paczki Petit-Beurre po 100g
  • 2 łyżeczki kakao
  • trochę masła
  • wrzątek
  • 1/3 szklanki cukru

Herbatniki mielimy na pył. Dodajemy kakao i mieszamy. Do cukru wlewamy wrzątek celem rozpuszczenia (razem niecałe pół szklanki) i razem z masłem dodajemy do herbatników. Wyrabiamy na gładką, plastyczną masę i dzielimy na pół.

Wałkujemy pierwszą część czarnej masy na prostokąt na papierze do pieczenia. Nakładamy na wierzch połowę masy białej, wyrównując dokładnie do brzegów. Zwijamy po dłuższym boku. Zawijamy w papier i wkładamy do lodówki. Tak samo postępujemy z drugą częścią.

Roladę podajemy pokrojoną w plasterki. Można trzymać w lodówce do tygodnia.

Smacznego!

Skomentuj

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.